Gemeente Stekene

Zomertentoonstelling Leporicyparaea Mappa Rosea/Bevestigd2020

VERBEKE FOUNDATION Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes en een voormalig maïsveld werd getransformeerd tot een groene long met ...

Wanneer

  • 15 juli ’20 (wo)
    -
    01 november ’20 (zo)

Prijs

€ 12,00 (Basistarief: 12,00 €; 60+: 11,00 €; Studenten/docenten/groepen >12: 10,00 €; kinderen tm 14 jaar onder begeleiding van hun ouders: 0,00 €; Andersvaliden: 6,00 €; Schoolbezoeken tot 18 jaar: 4,00 €)

Locatie

naam
Verbeke Foundation
adres
Westakker 19190 Kemzeke

Contact

Telefoon
+32 (0)3/789.22.07
e-mail
info@verbekefoundation.com

Info

VERBEKE FOUNDATION

Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes en een voormalig maïsveld werd getransformeerd tot een groene long met monumentale buitensculpturen.

De Verbeke Foundation is in een aanhoudend groeiproces. Grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af, waardoor de foundation er elke dag anders uitziet, zoals een ademend organisme.

Van 21 mei 2020 tot en met 1 november 2020 is er de zomertentoonstelling LEPORICYPARAEA MAPPA ROSEA te zien.

MUSEUM

Een 400 vierkante meter grote installatie van Mark Dion (VS º1961) is geïnspireerd op de in de zeventiende eeuw populair geworden 'Wunderkammer'. Meer dan 1200 opgezette vogels, zoogdieren, insecten, schilderijen en beelden zijn hier bijeen gebracht. Dion is gefascineerd door de manier waarop wij de natuur bestuderen, rationaliseren en representeren. Met 'The Accused' verandert Dion kijken in bekeken worden. Charles Degeyter (BE º1994) reageert als kunstenaar-in-residence op het concept van de 'Wunderkammer'. ??

Het echtpaar Walter Goossens (º1943) en Christine Teller (º1943) woont in Antwerpen. Beide zijn kunstenaar. De Verbeke Foundation brengt hen voor het eerst samen in één grote tentoonstelling. De collages, assemblages en installaties zijn familie van elkaar, maar ze zijn nooit met elkaar te verwarren en worden nooit door elkaar overschaduwd.

COLLAGEMUSEUM

In het collagemuseum zijn de abstracte collages samengebracht die Paul Panhuysen (NL º1934 †2015) maakte tussen 1962 en 1964. Paul Panhuysen was beeldend kunstenaar, geluidskunstenaar en musicus. Alles wat hij deed, deed hij zolang het voor hem een uitdaging was, tot hij het medium beheerste en zolang het resultaat tot zijn verbeelding bleef spreken.
Luc Peire (BE º1916 †1994) gebruikte in zijn eigen werk de collage slechts sporadisch, onder andere voor tapijtontwerpen die hij maakte, maar hij ontving veel gelegenheidscollages van bevriende kunstenaars. De tentoonstelling 'Luc Peire en de collage' toont deze goedbewaarde collages op klein formaat afkomstig uit de collectie van de Stichting Jenny & Luc Peire, aangevuld met collages van tijdgenoten uit de collectie van de Verbeke Foundation.

Lula Valletta (NL º1991) gaat verder waar de avantgardistische dadaïsten uit de 20e eeuw gebleven zijn. In haar activistische en kritische collages geëxposeerd onder de titel 'Le noir et le noir' verwerpt ze de logica van de rede en de esthetiek van de moderne kapitalistische samenleving en vervangt dat door onzin, irrationaliteit en anti-burgerlijk protest. Ze gelooft sterk dat de collage de basis is van alle kunst en van alle creatie.?

Verder zijn in het collegemuseum twee mailart projecten van Ko de Jonge (NL º1945) te zien en presenteert de Verbeke Foundation zijn nieuwe aanwinsten, collages aangekocht in 2019 en 2020.

LANDSCHAPSTUIN

In de 12 hectare grote tuin gaan kunst en natuur hand in hand. Je kunt er genieten van het groen en de vele kunstwerken langs de route ontdekken. Er is ook altijd kunst in ontwikkeling. Op dit moment wordt er gewerkt aan een gigantische installatie van Koen Deprez (BE º1961), 'Toevallige Sokkel voor Girolamo Savonarola', bestaande uit twee elektriciteitsmasten die een kruis vormen in de ruimte. Joost Pauwaert (BE º1985) bouwt aan zijn installatie 'Twee Hamers'. De Ecokathedraal is in 2016 gestart, maar de bouw gaat nog minstens honderd jaar door.

Uit de Plantentuin van Meise werden twee grote sculpturen van Hilde Van Summeren (BE º1932 †2013) overgenomen. En niet te vergeten: vlak voor de ingang van de Verbeke Foundation staan vanaf nu negen olifanten, een werk van Andries Botha (ZA º1952) die u als het ware de weg wijzen naar onze entree.

Van harte welkom!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP