Gemeente Stekene

Maatregelen tegen het Coronavirus

De Vlaamse en federale overheden namen eerder al bijkomende versterkte maatregelen om de nieuwe verspreiding, de zgn. tweede golf, van het Coronavirus zoveel mogelijk te beperken en om de volksgezondheid te beschermen. De veiligheidscel van onze gemeente nam hiernaast nog een aantal bijkomende beslissingen

Het federaal Overlegcomité kondigde op 30 oktober  2020 een verstrengde lockdown aan. Deze nieuwe maatregelen in de strijd tegen #COVID19 gaan in op zondag 1 november, middernacht.

Op 27 november 2020 kwam het Overlegcomité opnieuw samen om de situatie te evalueren. Hoewel de situatie verbeterd is ten opzichte van 4 weken geleden, bevindt ons land zich op basis van de laatste cijfers nog altijd in alarmfase 4. Daarom is het belangrijk om onze gezamenlijke inspanningen verder te zetten en vol te houden. Als de maatregelen té vroeg gelost worden, schieten de cijfers terug de hoogte in. Een derde golf kan onze gezondheidssector niet aan. 

Daarom besliste het Overlegcomité om de huidige maatregelen aan te houden en slechts enkele kleine versoepelingen aan te kondigen. Deze versoepelingen gaan in op dinsdag 1 december 2020.

Op 18 december 2020 heeft het overlegcomité de coronasituatie in ons land besproken. Na een belangrijke daling van de voorbije acht weken, is de neergang van de cijfers stilgevallen. Er is zelfs opnieuw een stijging waar te nemen. Daarom heeft het Overlegcomité beslist dat er geen versoepeling van de geldende maatregelen mogelijk is. Wel komen er bijkomende maatregelen en een strengere controle van de bestaande regels.

Alle regeringen van ons land beslisten in het overlegcomité op 22 januari 2021 om tijdelijk een verbod in te voeren op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België, dit om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan.

In het overlegcomité van 5 februari 2021 werden enkele versoepelingen aangekondigd. Je vindt deze terug onder de verschillende thema's.

--> Onderaan deze pagina vind je de belangrijkste maatregelen van het Overlegcomité, maar ook van de gemeente, per hoofdstuk terug.

--> www.info-coronavirus.be 

 

Zes gouden basisregels

We benadrukken dat de belangrijkste basisregels van kracht blijven, ongeacht de fase waarin we ons bevinden.
 1. De hygiëneregels blijven belangrijk: was je handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 2. Activiteiten vinden het best buiten plaats. Als het niet kan, moeten de ruimtes voldoende verlucht worden.
 3. Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep (65+, gezondheidsproblemen,...) ziet.
 4. Hou je aan de afstandsregels (1,5 meter), behalve bij je eigen gezin, je nauwe contacten en kinderen jonger dan 12.
 5. Je mag nauwer contact hebben met max. 3 personen. Dit moeten dezelfde 3personen zijn voor een hele maand.
 6. Samenscholingen met meer dan 4 personen zijn verboden (dit geldt voor alle niet-georganiseerde samenscholingen/bijeenkomsten).

Mondmasker

Een mondmasker dragen is verplicht:
 • in winkels en winkelstraten
 • in alle openbare gebouwen (bv. het gemeentehuis, politiekantoor, bank,... )
 • markten, kermissen, ambulante handel (kippenkraam, oliebollenkraam,...)
 • café's, restaurants,... en andere horecagelegenheden, behalve wanneer de klanten aan een eigen tafel zitten
 • op de openbare weg in de omgeving van de schoolpoort (is sinds 24 augustus in Stekene verplicht)
In onze gemeente moet je steeds verplicht een mondmasker bij je hebben. 
 
Deze informatie wordt regelmatig aangevuld en geactualiseerd.
Laatste update: 10 februari 2021
 
 
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP