Gemeente Stekene

Klaar om te stemmen?

Op zondag 26 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor de federale, regionale en Europese parlementen. De dienst Burgerzaken is dan uitzonderlijk open van 9 tot 12 uur om je te helpen met onverwachtse problemen om te gaan stemmen (vb: oproepingsbrief kwijt, identiteitskaart kwijt, …).

 

Alle meerderjarige Belgen zijn automatisch stemplichtig voor deze drie verkiezingen. Alle Belgen die dus op 26 mei 18 jaar of ouder zijn, moeten verplicht hun stem uitbrengen. Ook de Belgen die in een Euro-lidstaat of niet-Eurolidstaat wonen en zich hebben laten inschrijven op de kiezerslijst van de gemeente of via een volmacht stemmen.

Iedere kiesgerechtigde krijgt begin mei een oproepingsbrief thuis gestuurd waarop je terugvindt waar en in welk stembureau je verwacht wordt.

Er zijn in onze gemeente stembureaus op vijf verschillende locaties: sportcentrum De Sportstek, de sporthal in Kemzeke (aan basisschool Reynaerdijn), VBS De Tuimelaar (Pannenhuisstraat 7), parochiecentrum ’t Helleken in Hellestraat en vrije basisschool De Zonnebloem in Koewacht. Je kunt er terecht van 8 tot 14 uur.

Om verkeershinder te beperken adviseren wij om in de mate van het mogelijke te voet of met de fiets naar het stembureau te komen. Wie toch met de auto komt, moet rekening houden met volgende verkeersmaatregelen:

• De Sportstek in Stekene: rij de parking op via de Nieuwstraat en rij weer weg via centrumparking Tack. Er geldt eenrichtingsverkeer.

• Sporthal in Kemzeke: rij de parking op via de Stationsstraat (N403) en rij weer weg via de Habroeckwijk. Ook hier geldt eenrichtingsverkeer.

• ’t Helleken in Hellestraat: er worden parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met handicap.

• Klein-Sinaai: parkeermogelijkheid aan het OC Boudelo.

In Stekene stemmen we nog op papier, met het welbekende rode potlood. Bij aankomst in het stembureau, geef je je identiteitskaart en oproepingsbrief af en krijg je drie stembrieven.

De stemming is verplicht en geheim. Dit laatste betekent bijvoorbeeld ook dat het niet toegestaan is om een foto van je stem te maken en te plaatsen op sociale media.

Alleen als je wettig afwezig bent, kan je iemand een volmacht geven. Dat betekent dat iemand anders in jouw plaats gaat stemmen. Je kan een volmacht geven omwille van medische redenen, omwille van beroeps- of dienstredenen of studieredenen. Ook wanneer je om privé-redenen in het buitenland verblijft, kan je een volmacht geven.

MEER INFO

Meer informatie vind je op verkiezingen.fgov.be. Hier kan je informatie zoeken als kiezer, kandidaat of medewerker en vind je alle relevante informatie, wetgeving en formulieren terug. Je kan ook terecht bij dienst Burgerzaken (T 03 790 03 50 of E burgerzaken@stekene.be) of bij Frank Lemmens, de gemeentelijke coördinator voor de verkiezingen.

op 29 april 2019
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP