Gemeente Stekene

Red de Wase bossen - klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen

Wie langs Wase wegen passeert, kan er niet omheen: de aanblik van troosteloze, afgestorven naaldbossen. Waarom wordt deze regio zo erg getroffen? En hoe kunnen we deze bossen weerbaar maken tegen ziektes en de klimaatverandering? Ben je eigenaar van een ziek bos? Neem dan contact op met het meldpunt

Reddingsoperatie Wase bossen volop aan de gang

Onze gemeente is copromotor van een project van Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord.

Vorig jaar startte Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord met een hefboomproject om de Wase naaldbossen om te vormen naar gemengde, klimaatgezonde bossen. Zij kregen hiervoor steun van de Provincie. Bij een bosomvorming komt heel wat kijken: de aanvraag van vergunningen, het rooien van zieke bomen, de opmaak van een aangepast plantplan, de aankoop van nieuw plantgoed en ga zo maar door. Daarom lanceerde de Bosgroep een meldpunt waar boseigenaars terechtkunnen voor advies en begeleiding.

50 ha bos omvormen

Het plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland pakt de Bosgroep het probleem gebied per gebied aan. 

Vijftig hectare bos wordt omgevormd. Het eerste van vier boscomplexen dat aan de beurt komt, is Bekaf, ter hoogte van de E34. Door verschillende percelen te bundelen, maken we goede afspraken met de aannemer en drukken we de kosten.

Gemeente zorgt mee voor gezonde bossen

Dit project krijgt steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en Provincie Oost-Vlaanderen. Nieuw is dat zeven gemeenten optreden als copromotor. Stekene, Waasmunster, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke voorzien budget om de bosomvorming mogelijk te maken. 

Meer info

Heb jij ook een sparren- of dennenbos dat een klimaatupdate kan gebruiken? Neem dan contact op met de Bosgroep. Meer info op https://bosgroepen.be/klimaatrobuuste-wase-bossen/ 

 

Hefboomproject

Via het hefboomproject 'Klimaatgezonde en weerbare bossen voor het Waasland' wil de Bosgroep zieke bomen kappen en vervangen door diverse, inheemse loofboomsoorten. Die zorgen voor een gezond bosecosysteem dat beter is opgewassen tegen de klimaatverandering. Dit met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, Interwaas en de getroffen Wase gemeenten.

De meeste van de getroffen bossen zijn echter in privéhanden.

De komende twee jaar kunnen boseigenaars met al hun vragen rond bosomvorming terecht bij het meldpunt ‘Zieke bossen’.

Experts bekijken de situatie ter plaatse en werken met de eigenaars een plan uit. Het is de bedoeling om enkel dode bomen te verwijderen en te zorgen voor een zo divers mogelijke nieuwe aanplant. Door de werken op verschillende locaties te bundelen, kan de Bosgroep de kostprijs in toom houden. 

Heb je ook een ziek bos?
Meld dit via E bosgroepnoord@oostvlaanderen.be of T 09 287 78 60
op 04 januari 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP