Gemeente Stekene

Hulp voor Oekraïne

Wil je financiële of materiële hulp bieden? Je kandidaat stellen als gastgezin of ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan verder.

Referentiewebsite federale overheid

Op de website www.info-ukraine.be kunnen Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie over de situatie in Oekraïne. Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. De komende dagen en weken zal de inhoud verder worden aangevuld.

Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt, …

Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen.

Oekraïense vluchtelingen krijgen binnen de Europese Unie het statuur van tijdelijke bescherming. Ze hebben specifieke rechten en verblijfsmogelijkheden.

Vluchtelingen uit Oekraïne moeten zich op 2 plaatsen registeren (volgens actuele regeling):

  • In het registratiecentrum van Binnenlandse Zaken aan de Heizel (Brussel Expo, Paleis 8). Het registratiecentrum is 7 dagen op 7 open van 8.30 tot 17.30 uur.
  • Bij de lokale overheid van de stad/gemeente waar ze terecht komen.

Callcenter federale overheid

Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke weekdag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 tot 17 uur. Vanaf 2 april 2022 is het callcenter gesloten in het weekend. 

Gemeente Stekene

Wil je je aanmelden als gastgezin in Stekene? Dan kan je mailen naar E socialedienst@stekene.be 

Ben je vanuit Oekraïne aangekomen in Stekene, dan kan je je aanmelden bij de dienst Bevolking via T 03 790 02 11 of via mail naar E info@stekene.be

Als Oekraïense vluchteling wordt je ingeschreven in het vreemdelingenregister en krijg je een tijdelijke verblijfsvergunning. Door dit statuut van tijdelijke bescherming kan je hier o.a. direct aan het werk.

Financiële hulp bieden

  • Het Rode Kruis heeft het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 geopend. Storten kan met de vermelding ‘Oekraïne’. Het geld ingezameld op deze rekening wordt gebruikt voor directe humanitaire hulp (ter plaatse voedsel, water en medicijnen aankopen).
  • Het Belgisch Consortium 12-12 zamelt geld in voor de slachtoffers uit Oekraïne. Je kan een gift doen via de website 12-12.be
  • Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp aan in Oekraïne en de buurlanden. Een bijdrage storten kan online of op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060, met de mededeling 'INT'. 

Materiële hulp bieden

Het Rode Kruis geeft aan dat er op dit moment geen specifieke materiële noden zijn. Het gemeentebestuur zamelt dus ook geen spullen in.

Als de situatie verandert, zullen we hierover op deze pagina communiceren. Daarom raden we aan om, waar mogelijk, een financiële bijdrage te doen. 

Onderwijs

Nederlandse les voor volwassenen. Volwassenen die Nederlandse les willen volgen, moeten zich aanmelden bij Agentschap Integratie en inburgering in Sint-Niklaas

Oekraïens diploma laten erkennen: surf naar deze website 

Informatiewebsites van de overheid

op 07 maart 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP