Gemeente Stekene

Doe de tekencheck - Stekene risicoklasse 2

De lente is in het land en hiermee start ook een nieuw tekenseizoen. Onze groene gemeente valt in risicoklasse 2. Dit houdt in dat er een matig verhoogd risico is om een tekenbeet op te lopen. Hoe voorkom je een tekenbeet en wat doe je als je er één hebt. Lees meer in dit bericht.

Overal in Vlaanderen bestaat een risico op een tekenbeet en een besmetting met een tekenziekte. De kans op een teken-overdraagbare aandoening, zoals de ziekte van Lyme, is echter niet gelijk voor elke gemeente.

In de bosrijke gemeenten van Vlaanderen, is deze kans bijvoorbeeld groter dan in de minder beboste gemeenten. Om het verschil in risico voor het oplopen van een tekenbeet visueel te maken, is er nu een risicokaart van Vlaanderen. Alle gemeentes zijn onderverdeeld in één van de drie risicoklassen.

Stekene valt in risicoklasse 2. Dit houdt in dat er een matig verhoogd risico is om een tekenbeet op te lopen.
 
Beter voorkomen ...

Misschien heb je deze nog nooit gezien in je tuin, maar onderzoek laat ons zien dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin. Maar geen nood! Met enkele simpele ingrepen kan je nog steeds voor meer natuur en biodiversiteit zorgen, maar beperk je toch de aantrekkelijkheid voor teken in je tuin.

Start eerst met je tuin eens grondig onder de loep te nemen. Grenst je tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied dan zijn maatregelen om teken te weren in je tuin aangewezen!

Kijk ook eens naar de plekken in je tuin die je het meeste gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspan je graag even? Maatregelen tegen teken zijn enkel nodig op deze veel gebruikte plaatsen!

  • Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels, zandbakken plaats je best niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken 'speelgras' onderhoud je extra door overhangende planten te trimmen
  • Toch graag een zitplekje naast weelderige wilde begroeiing? Of wordt je moestuin begrensd door wilde natuur? Voorzie dan een droge border (50-100cm) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen een vochtige omgeving.

  • Krijgt jouw tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich dan verder kunnen verspreiden in jouw tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant je best niet hun lievelingskostje: zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn, …). 

Ook jouw eigen huisdieren in de tuin kunnen teken naar je toe brengen! Voorkom dus teken bij je huisdier door:

  • Controleer je huisdieren in het tekenseizoen elke dag op teken
  • Verwijder teken steeds op een correcte manier en in één beweging met een geschikte tekenverwijderaar.
  • In het tekenseizoen kan je preventief je hond of kat behandelen tegen teken. Dit kan gecombineerd worden met vlooienpreventie. Let op: gebruik zeker niet meer biociden dan nodig. Raadpleeg voor meer informatie je dierenarts.
  • Heb je je huisdieren behandeld met insecticiden en wil je hen verwennen met een goede borstelbeurt? Verzamel nadien zoveel mogelijk de haren en gooi ze in de vuilbak (niet bij het GFT). Vermijd dat (plukken) haren achterblijven in de tuin of natuur. Vogels gebruiken ze voor hun nest, wat kan leiden tot sterfte van de kuikens.
 
Heb je toch een tekenbeet?

Ondanks deze maatregelen kan het toch nog gebeuren dat je een tekenbeet oploopt in eigen tuin of nadat je in de natuur bent geweest.

Daarom blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in je tuin heb gewerkt of gespeeld of in de natuur bent geweest. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren iedere dag.

Heb je een tekenbeet? Verwijder deze dan correct.

Krijg je een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkel je (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet? Ga dan bij je huisarts langs.

 
Meer info

In de flyer en brochure in bijlage lees je meer informatie over preventie, hoe te controleren op tekenbeten en hoe je een teek moet verwijderen

Neem ook even een kijkje op www.tekenbeten.be voor meer info.

op 26 maart 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP