Gemeente Stekene

Hoe kan je het hoofd bieden aan de stijgende energieprijzen?

De hoge energiefactuur, iedereen is er op dit moment mee bezig. Maar hoe ziet je energiefactuur er eigenlijk uit en welke tussenkomsten zijn er? En wat kan je zelf doen om te besparen?

Je jaarlijkse gas- en elektriciteitsafrekening bestaat uit drie grote delen:

 • de energiekost
 • de nettarieven
 • de heffingen.

Je kan enkel op het gedeelte van de energiekost besparen, de nettarieven en heffingen zijn bij elke leverancier hetzelfde.

Tussenkomsten en maatregelen

Wist je dat er heel wat tussenkomsten bestaan om je te helpen?

 • Sociaal tarief
 • Verwarmingstoelage via het Sociaal Verwarmingsfonds
 • Vlaamse energiefonds

Wie de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen of het financieel moeilijk heeft, kan langsgaan bij het Sociaal centrum van onze gemeente om tijdelijk hulp in te roepen. Neem gerust contact op via T 03 790 02 11 of E info@stekene.be en maak een afspraak met een maatschappelijk werker.

 

Ook de regering nam midden maart een aantal maatregelen die de stijgende energiefacturen moet drukken. Dit zijn er enkele:

 • De btw op elektriciteit blijft voorlopig op 6 procent. Gas gaat van 21 naar 6 procent. Die maatregel loopt voorlopig tot eind september.
 • Ook het brede sociale tarief - waarvan een miljoen gezinnen geniet - wordt verlengd tot eind september.
 • Voor gebruikers van stookolie (mazout), propaan of butaan komt er een eenmalige tegemoetkoming van 200 euro via een cheque. Daarnaast gaat er 17 miljoen naar het stookoliefonds.

 

Wat kan je zelf doen om te besparen?
 1. Vergelijken is de boodschap, dat kan snel en eenvoudig via een online vergelijkingssite. Je stapt bovendien snel en eenvoudig over zonder kosten.

  Hoe kan je vergelijken? Via de V-test van de VREG, of via www.mijnenergie.be.

 2. Via een energiemeter kan je per toestel je stroomverbruik opmeten. Zo heb je zicht op de ‘grootverbruikers’ en kan je hier eventueel actie ondernemen. Deze meters kan je kopen in een DHZ-zaak.

  Stel je thermostaat slim in: verwarm enkel als het nodig is. Als er iemand thuis is dus. Anderzijds kan je elke euro die je investeert in energiebesparing, terugverdienen dankzij een lager energieverbruik. En dit hoeft niet meteen veel geld te kosten. Via een energiescan kan samen met jou bekeken worden hoe je zuiniger met energie kan omspringen, je krijgt tips en waar nuttig, plaatst de energiescanner gratis energiebesparend materiaal met een waarde tot 25 euro. Voorbeelden zijn het plaatsen van radiatorfolie, een spaardouchekop, het gebruik van een stekkerdoos, je thermostaat correct afstellen, …

 3. Je huis moet minimaal een goeie dakisolatie, hoogrendementsglas en een zuinige verwarming hebben. Ook gevel- en vloerisolatie hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur. Dit zijn investeringen die wat meer kosten, maar zich op langere termijn wel terugbetalen.

  Vraag nu gratis renovatieadvies aan huis aan om zicht te krijgen op de belangrijkste ingrepen voor jouw woning, een raming van de kostprijs en terugverdientijd (www.bouwwijs.be/renovatieadvies). Dit advies wordt gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen en je gemeente.

  Check www.premiezoeker.be om je te informeren over de verschillende premies waarop je recht hebt. Geniet van je van sociaal tarief of heb je een exclusief nachtmeter dan kom je zelfs in aanmerking voor een verhoogde premie.

  Ga ook eens na of je niet in aanmerking komt voor een renteloze Vlaamse energielening (www.interwaas.be/renteloze-vlaamse-energielening). Je kan maximaal 15 000 euro ontlenen met een maximale terugbetalingstermijn van 10 jaar.

 4. Ga voor hernieuwbaar: is je huis al goed geïsoleerd? Dan kan je je resterende energiebehoefte zoveel mogelijk invullen met hernieuwbare energie. Investeren in zonnepanelen of warmtepomp(boiler) hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur.

 5. Bovendien kan je nu via een groepsaankoop via zonnigwaasland.be zonnepanelen tegen een scherpe prijs aankopen!
 
Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over wonen en energie, of heb je interesse in een energiescan of een renovatieadvies aan huis?

Neem contact op met de gemeente, via T 03 790 02 11 of E info@stekene.be

 

Nood aan meer begeleiding en advies?

Over bijvoorbeeld premies, wonen, de Vlaamse energielening of energiebesparing?

Maak een afspraak bij Woonwijzer Waasland via T 03 500 47 40 of E woonwijzerwaasland@interwaas.be.

Elke derde donderdagvoormiddag van de maand zijn we aanwezig in het gemeentehuis (enkel op afspraak).

op 06 mei 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP