Gemeente Stekene

Politie en brandweer in het Waasland oefenen interventiescenario’s in schoolgebouwen 

Vanaf april oefenen de Wase politiezones en de brandweerdiensten van Hulpverleningszone Waasland samen enkele interventiescenario’s in Wase scholen. Zo willen ze zich nog beter voorbereiden op interventies binnen een complexe gebouwstructuur in aanwezigheid van een groep kinderen en leerkrachten.

Voorbereiden op interventies in scholen 

Een brandweer- of politie-interventie op een school is een scenario dat we ons liever niet voorstellen. Maar als het gebeurt, dan hebben we graag dat de hulpdiensten goed voorbereid zijn om alles in goede banen te leiden. Om die reden oefenen de Wase politie en brandweer enkele scenario’s in scholen in het Waasland. 

Een interventie in een school is vrij uniek, zowel voor politie als brandweer. De structuur van de gebouwen is bijvoorbeeld volledig anders dan bij een woning. En uiteraard zijn er ook heel veel aanwezigen in de gebouwen. Dat vergt goede procedures, veel overleg en vlotte communicatie op en naast het terrein.  

Net om die reden is het belangrijk om te oefenen in de gebouwen. Niet alleen voor de hulpdiensten, maar ook voor de scholen is het belangrijk om voorbereid te zijn. Dat doen de Wase politie en brandweer nu door te oefenen in de scholen. 

Geen standaard evacuatieoefening 

Iedereen kent de verplichte evacuatieoefening van vroeger op school of in het bedrijf. Deze oefeningen gaan verder dan de evacuatie van de school. De hulpdiensten oefenen op concrete scenario’s, en trainen daarbij de gekende procedures. Zo kunnen ze niet alleen de eigen procedures afstemmen, maar ook de procedures om samen te werken tussen brandweer en politie oefenen. 

In sommige oefeningen zal het eerder gaan over een brandweerinterventies waarbij de hulp van politie nodig is. In andere oefeningen gaat het over een politionele interventie waarbij de hulp van de brandweer nodig is. De rode draad: samenwerken om iedereen veilig te houden. 

Maar het is wel gewoon een oefening 

Woon of werk je in de omgeving van een school? Weet dan dat de hulpdiensten op heel veel plaatsen in het Waasland oefenen. Daarbij zullen enkele voertuigen van de hulpdiensten betrokken zijn, scholen worden geëvacueerd en er kan ook oefenrook zichtbaar zijn. 

De oefenmomenten gaan door zowel na als tijdens lesmomenten. Hierdoor kan het zijn dat grote groepen jongeren de school evacueren. 

Alle oefeningen worden op voorhand aangekondigd via de gemeenten, scholen en via de hulpdiensten. Zo weten ouders en bewoners waarom er politie en brandweer aanwezig is in de omgeving van de scholen. De oefeningen zijn niet toegankelijk voor het publiek. 

Oefendata Stekene:
  • Zaterdag 14 mei 2022 - 13-16 uur: d'Academie Beeld - filiaal Stadionstraat + filiaal Koewacht
    • in de Stadionstraat geldt parkeerverbod (parkeerplaatsen tussen tekenacademie en bib)
  • Woensdag 7 september 2022 - 9-12 uur: Vrije Basissschool 7-Sprong Kemzeke, Nationalestraat
  • vrijdag 2 december 2022 - 9-12 uur: Broederschool Stekene, Nieuwstraat
op 09 mei 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP