Gemeente Stekene

Je drinkwaterfactuur, digitale watermeters en zomertips

De zomer komt er weer aan! Tijd dus om even stil te staan bij ons waterverbruik en hoe we er zuinig mee kunnen omspringen. Weet jij hoe jouw drinkwaterfactuur is samengesteld? En dat een digitale watermeter heel wat voordelen heeft? We informeren je hierover graag in dit bericht.

Hoeveel kost jouw water?

Jouw drinkwaterfactuur: 3 in 1
 • 23% van je waterfactuur gaat naar je bovengemeentelijke bijdrage voor zuivering van afvalwater
 • 32% gaat naar de gemeentelijke bijdrage voor de afvoer van afvalwater
 • 45% gaat naar de productie en levering van drinkwater (prijs per kubieke meter)

Je betaalt 5,58 euro voor de levering, afvoer en zuivering van 1 000 liter drinkwater.

Dat is…

 • 17 keer de was doen
 • 20 keer een douche nemen
 • 4 000 glazen water drinken
 • 100 keer de vaatwasser laten draaien.

Om ervoor te zorgen dat jij ook de komende jaren voldoende en kwaliteitsvol kraanwater hebt, investeert De Watergroep, jouw waterbedrijf, permanent in de installaties en in de kwaliteit van jouw drinkwater. Daarnaast investeren ze in nieuwe technologie zoals digitale watermeters en innovatieve technieken om drinkwater te produceren of water op te vangen, te zuiveren en te hergebruiken.

Nieuw tariefplan

Waterbedrijven mogen hun tarieven niet zomaar aanpassen maar leggen om de 6 jaar een nieuw tariefplan voor aan de WaterRegulator.

Binnenkort dient De Watergroep haar tariefplan in voor de periode 2023-2028. Ze geven hun klanten graag inspraak in deze plannen. Surf daarom vanaf 8 juli naar www.dewatergroep.be/tariefplan om het tariefplan in te kijken.

Vragen of opmerkingen? Reageer ten laatste op 8 augustus 2022.

 

Digitale watermeters: meer inzicht en minder gedoe

Proefproject in 2022, grote uitrol vanaf 2023

Momenteel loopt er een grootschalig proefproject: waterbedrijven FARYS, De Watergroep en Pidpa installeren in de loop van 2022 zo’n 70 000 digitale watermeters bij klanten. Ze werken daarvoor samen met Fluvius, dat in heel Vlaanderen digitale energiemeters installeert. Zo krijg je als klant maar 1 technieker over de vloer die ineens jouw meters van het gas, de elektriciteit én het water vervangt. Tegen 2030 vervangt De Watergroep bij al haar klanten de oude watermeter door een digitaal exemplaar.

Ontdek het gemak van een digitale watermeter
 1. Je hoeft je meterstanden niet meer door te geven, zelfs niet als je verhuist.
 2. Je volgt je dagelijkse waterverbruik op de voet. Voorlopig nog via het display van jouw watermeter, later ook in jouw online klantenzone.
 3. In de toekomst krijg je een melding als er iets abnormaals is aan je waterverbruik. Zo spoor je waterlekken sneller op.
Digitale watermeter: ook beter voor het milieu

Een digitale watermeter betekent ook geen meterkaartjes en geen meterstandopmeters meer. Dus minder bestelwagens op de weg en een aanzienlijke verlaging van onze CO2-uitstoot.

3 veel gestelde vragen over de digitale watermeter
 1. Hoeveel kost de installatie? De installatie van een digitale watermeter is gratis.
 2. Heb ik een stopcontact of wifi nodig? Nee, de watermeter werkt op een batterij die jarenlang meegaat.
 3. Moet ik zelf iets voor de installatie doen? Nee, een medewerker van De Watergroep neemt contact op voor een afspraak als je aan de beurt bent. Tegen 2030 zullen we bij al onze klanten digitale watermeters installeren: bijna anderhalf miljoen in totaal.

Meer info over de digitale watermeter 

 

De zomer komt eraan: spring zuinig om met water!

Elke zomer hopen we met z'n allen op een zonnige zomer, waarbij water de nodige verfrissing brengt. Met deze tips slaag je erin om in droge periodes (nog) zuiniger om te springen met drinkwater.

 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
 • De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
 • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
 • Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien. 
 • Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.
 • Was jouw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.

Meer tips om water te besparen

op 13 juni 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP