Gemeente Stekene

Maak je woning energiezuinig

Het is altijd een goede zet om je woning energiezuiniger te maken. Zeker nu de energieprijzen momenteel zo hoog zijn. We geven je graag meer info mee over het verlaagd btw-tarief op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers, alsook over de nieuwe groepsaankoop van zonnepanelen.

Verlaagd btw-tarief voor plaatsing zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers

Goed nieuws voor wie zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers willen laten plaatsen.

Sinds 1 april van dit jaar (tot 31 december 2023) is het btw-tarief verlaagd worden van 21 naar 6 procent voor de aankoop van fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Dit geldt voor alle privé-woningen (dus ook nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na sloop) jonger dan 10 jaar. Woningen ouder dan tien jaar konden al langer genieten van een verlaagd btw-tarief voor renovatie.

De verlaging op het btw-tarief is enkel geldig voor installaties die voldoen aan de voorwaarden om de premies van Fluvius te kunnen aanvragen. Meer info vind je op www.fluvius.be. Ook de referentienormen voor de uitstoot van verwarmingssystemen zijn hierbij heel belangrijk.

Benieuwd of je woning geschikt is voor zonnepanelen of -boiler? Dit kan je nagaan via de zonnekaart op www.energiesparen.be. Nagaan of een woning geschikt is om een warmtepomp te laten installeren? Ook dit kan je opzoeken op www.energiesparen.be (duurzaam verwarmen).

Ook het verlaagd btw-tarief naar 6 procent voor afbraak en heropbouw is verlengd tot eind 2023. De voorwaarden vind je op de website van de FOD Financiën.

 

Groepsaankoop zonnepanelen

De groepsaankoop zonnepanelen is een uitzonderlijk succes. Investeren in zonnepanelen is nog steeds interessant, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Om aan de grote vraag te kunnen beantwoorden, organiseert provincie Oost-Vlaanderen meteen een tweede groepsaankoop voor zonnepanelen.

Geïnteresseerden kunnen tot 12 augustus 2022 inschrijven. Daarna volgt de veiling en ontvangt elke geïnteresseerde het persoonlijk voorstel. Aanvaard je dit voorstel? Dan word je installatie al dit najaar geplaatst.

Info en inschrijven kan via www.samenzonnepanelen.be/oost-vlaanderen.

 

op 08 juli 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP