Gemeente Stekene

Hakhoutbeheer langs de Stekense Vaart

Deze winterperiode voert De Vlaamse Waterweg nv hakhoutbeheer uit op de bermen en oevers langs de Stekense Vaart. De werken starten begin november en duren tot midden maart.

Via hakhoutbeheer worden de bomen en struiken langs onze jaagpaden en waterlopen onderhouden. Daarbij worden ze tot op een twintigtal centimeter boven de grond afgezaagd, de wortels worden niet verwijderd. Zo kunnen gewassen in de volgende seizoenen weer uitschieten en op termijn een nieuw groenscherm vormen.

Hakhoutbeheer zorgt zo voor een verjonging van de beplanting langs de oever en een diverser ecosysteem. Dankzij hakhoutbeheer komt er immers opnieuw veel licht op de bodem, waardoor voorjaarsbloeiers en andere planten beter kunnen groeien.

De werken worden uitgevoerd in de najaars- en voorjaarsperiode omdat de bomen dan niet in het blad staan, de bomen minder kwetsbaar zijn en de vogels niet broeden.

De zones worden geschrankt aangepakt op beide oevers om zo de visuele impact te beperken. Het hakhoutbeheer is vastgelegd in het bermbeheerplan, dat werd opgemaakt in samenwerking met verschillende partners en is goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos.

 
Meer info
op 25 november 2022
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP