Gemeente Stekene

Het capaciteitstarief

Vanaf 1 januari 2023 voert de VREG in Vlaanderen het capaciteitstarief in voor elektriciteit. De berekening van het distributienettarief zal rekening houden met je piekverbruik. Welke impact heeft dit op je energiefactuur?

Het hoogste stroomverbruik dat je iedere maand tijdens één kwartier optekent, bepaalt het zogenaamde capaciteitstarief. Het capaciteitstarief is dus geen bijkomend tarief en het heeft geen effect op je energietarief, alleen op het deel distributienetkosten van je energiefactuur.

Waarom wordt dit capaciteitstarief ingevoerd?

Als alle gezinnen tegelijkertijd veel stroom van het net halen zorgt dit voor een overbelasting van ons elektriciteitsnet.

Vanaf 1 januari 2023 wordt ook het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief afgeschaft voor wat betreft de distributienettarieven, niet voor het deel elektriciteitskosten.

Hoe berekent de VREG je capaciteitstarief?

Om het piekverbruik te kunnen meten is een digitale meter nodig. Bij heel wat consumenten zullen de pieken dus nog niet kunnen worden gemeten. Wie nog de oude analoge meter heeft, betaalt het minimumbedrag dat overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 kW.

Tegelijk met de invoering van het capaciteitstarief daalt het tarief per verbruikte kilowattuur voor mensen met een digitale meter. Wie veel stroom verbruikt maar gespreid in de tijd, zal er doorgaans op vooruitgaan. Wie een laag verbruik heeft, maar met relatief hoge pieken, ziet de elektriciteitsfactuur toenemen.

Wat kan je zelf doen?

Je verbruik spreiden om pieken af te vlakken! Je doet er dan ook goed aan om niet te veel energieverslindende apparaten op hetzelfde moment te gebruiken. Heb je zonnepanelen, dan verbruik je het best de energie op het moment dat ze geproduceerd wordt.

Via de online simulator van de VREG kan je zelf de impact van de nieuwe nettarieven op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur berekenen.

Meer info

Meer info over het capaciteitstarief kan je terugvinden op de website van de VREG

Je piekverbruik bekijken doe je via mijnfluvius.be, waar je de kwartierwaarden zelf dient te activeren via de knop Verbruik en doorklikt op Aanvragen.

op 23 januari 2023
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP