Gemeente Stekene

5x feestelijk recept

In de Uitstekend januari-februari 2024 gaven we in de rubriek '5x' mee dat de vijf recepten online te vinden zijn. Ontdek ze hierna.
Filet pure met camembert en gekarameliseerde zilveruitjes

Berlinda Neyt

Voor 4 personen: 1 kg filet pure - mosterd met zaadjes - zwarte peper - olijfolie - 100 gr bruine basterdsuiker - zilveruitjes natuur (diepvries) - 300 gr kerstomaatjes - 300 gr camembert (van rauwe melk, dus niet gepasteuriseerd) - fijngehakte peterselie

Laat de zilveruitjes best een dag op voorhand ontdooien of gebruik verse.

  • Verwarm de oven op 200°
  • Wrijf het vlees goed in met de mosterd en kruidt met peper
  • Verhit olijfolie en bruin het vlees langs alle kanten mooi bruin - niet met een vork in prikken - dus omdraaien met twee lepels
  • Leg het in een ovenschotel en bak het vlees 20 minuten per kilo
  • Doe ondertussen terug olie in een grote koekenpan en vermeng met de suiker, verwarm al roerend tot de suiker is opgelost (laat niet verbranden)
  • Breng hierin de uitjes en laat ze 20 minuten karamelliseren onder af en toe roeren op een zacht vuurtje
  • Voeg de laatste 5 minuten de tomaatjes erbij
  • Haal het vlees uit de oven en laat nog 10 minuten rusten – niet in prikken met vorken
  • Ondertussen snij je de camembert op plakken
  • Snij daarna het vlees in plakken (de vrijgekomen jus mag bij de uitjes)
  • Leg op een bord een plak vlees – daarop een plak camembert en een lepel gekarameliseerde uitjes – dien op met een kroketje
 
Zeebaars met fijne groentjes

Marcel Colman

1 filet van zeebaars per persoon - goede boter (altijd beter voor vis) - wortelen - selder - courgette - sjalot - wit van prei - room - visfond - nouly prat (soort vermouth) - aluminium bakjes

  • Kuis en snij alle groenten in fijne brunoise.(kleine blokjes)
  • Smelt boter en voeg alle groenten toe
  • Roer om en laat even zweten
  • Voeg een beetje noily prat toe en een beetje visfond
  • Neem dan wat room (mag light zijn) en voeg een beetje maizena toe
  • Roer goed en voeg bij de groenten zodanig dat je een licht gebonden groente saus krijgt
  • Kruiden met peper en zout naar keuze maar proef eerst
  • Leg een bodem groente melange in de bakjes, daarom de visfilet en verdeel dan de rest van de groenten over de vis
  • Dek af met deksel, blinkende kant naar onder en zet op de bbq ongeveer 10 à 15 minuten

Dit gerecht kan ook in papillotten en in de oven op 180° (klein half uurtje)

 
Camembert uit de oven

Jade De Cock

 
Frisse tartaar van zalm met groene appel

Dirk Vercammen

400 gr verse zalmfilet - 2 eetlepels grof zeezout - 3 lente-uitjes - 1 komkommer - 1 groene appel - 1 rijpe avocado - sap van 1 citroen - 100 ml slagroom - zout - 3 eetlepels olijfolie - groen kruiden
dressing: 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel notenolie

  • Bestrooi de zalm met grof zeezout en laat het zout op een koele plaats 15 minuten inwerken.
  • Spoel de zalm af en dep hem droog
  • Snij de zalm in kleine blokjes, dek hem af met folie en zet hem in de koelkast
  • Snij de lente-ui in fijne ringetjes (hou een beetje opzij voor de garnering)
  • Pureer het vruchtvlees van de avocado met het sap van een halve citroen
  • Schil de appel en snij in kleine blokjes, besprenkel met de andere helft van het citroensap
  • Schil, verwijder de zaadjes van de komkommer en snij ook op kleine blokjes
  • Klop de slagroom op met een mespuntje zout
  • Schep de room door de avocadopuree en zet fris
  • Schep nu voorzichtig de appel, de komkommer, de lente-ui, de en de zalm door mekaar samen met de olijf- en notenolie.
  • Neem een ring en zet hem op een bord, vul op met het mengsel, trek de ring weg zodat je een torentje hebt en garneer met quenelles van  avocadoroom en  beetje lente-ui of andere groene kruiden naar keuze, bv bieslook kan ook, platte selder ...
 
Vlaamse vlaai

Jean Temmerman

2,5 liter volle melk - 200 gr kleine harde macarons - 6 beschuiten - 6 soeplepels maïzena - 2 eieren - 500 gr peperkoek vondelmolen - 250 gr bruine blonde suiker - 250 gr kandijsiroop - kaneelpoeder - een kluitje goede boter

Naar keuze nog kleine stukjes sukadeschil en oranjeschil (gekonfijt fruit)

  • Brokkel de peperkoek in stukken
  • Brokkel de beschuiten in stukken
  • Breng 2 liter melk aan de kook
  • Als de melk kookt voeg je de peperkoek, beschuit, makarons, suiker, stroop en de kaneel erbij (een paar keer schudden met het busje) + boter
  • Zet er even de soepmixer in zodanig dat alles goed fijn is
  • Goed roeren want het brandt vlug aan
  • Zet van het vuur en meng de halve liter melk die nog over is met de maïzena en de twee eieren, mix met de soepmixer
  • Voeg deze massa al roerend bij de bruine massa en laat nog even doorkoken
  • Als je gekonfijt fruit gebruikt deze stukjes nu onder de massa roeren
  • NIET meer mixen daarna
  • Verdeel de vlaai over vlaaikommen
  • In feite moet je voor goede vlaaien deze laten afkoelen en de dag nadien pas bakken in de oven
  • Verwarm de oven voor op 200° en bak de vlaaien een uur
op 03 januari 2024
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP