Gemeente Stekene

Cafés, restaurants en winkels

Cafés en restaurants

Update 7 oktober 2020:

Vanaf vrijdag 9 oktober gelden volgende verstrengde maatregelen voor cafés, kantines en andere drankmogelijkheden:

  • maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
  • sluitingsuur: 23 uur

Voor restaurants blijven de huidige maatregelen van kracht.

Update 31 juli 2020:

Enkele tips voor de heropening van horecazaken

Om de heropening van de horeca te begeleiden heeft de FOD Economie een gids met tips samengesteld om de restaurant- en café-uitbaters te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten. De gids bevat de minimale en noodzakelijke preventiemaatregelen voor veilige contacten tussen restaurant- en café-uitbaters, hun personeel en hun klanten. Je vindt deze gids onderaan terug bij Downloads.

Als horeca-uitbater moet je bij de aankomst per tafel de contactgegevens (naam, telefoonnummer of e-mailadres) van één klant registreren.

  • Je moet die gegevens gedurende 14 dagen bewaren om later contactonderzoek te faciliteren.
  • De contactgegevens mogen enkel gebruikt worden voor de strijd tegen COVID-19.
  • Na 14 dagen moet je de gegevens vernietigen.
  • Klanten moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. Weigeren ze dat, dan moet je hen de toegang tot de horecazaak bij aankomst weigeren.

Je kan voor deze registratie bijgevoegd voorbeeldformulier gebruiken. Dit formulier vind je onderaan deze pagina bij Downloads. 

Alle restaurateurs/café-uitbaters moeten hun klanten informeren over de basisregels die ze in hun zaak in acht moeten nemen, minstens met een duidelijk zichtbare affichering. Hiervoor kan je bijgevoegde algemene affiche gebruiken. Deze affiche vind je ook onderaan deze pagina terug bij Downloads.

Update 24 juli 2020:

Vanaf 25 juli wordt aan 1 klant per tafel gevraagd om een telefoonnummer of e-mailadres op te geven en deze te laten registreren door de uitbater, die de gegevens gedurende 14 dagen bijhoudt. Dit vergemakkelijkt eventueel contactonderzoek. Bij weigering door de klant, wordt de toegang tot de horecazaak geweigerd.

Update 8 juni 2020:

Sinds maandag 8 juni mogen cafés, brasseries en restaurants hun deuren opnieuw openen, met de nodige maatregelen. Zo mag je maar met maximaal 10 personen aan één tafel en is er een sluitingsuur tot één uur 's nachts. 

Meer info over een aanvraag voor een nieuw (of een uitbreiding van je) terras vind je hier.

 

Winkels en handelszaken

Update 22 augustus:

Vanaf 24 augustus mag winkelen weer per 2 (met persoon uit je bubbel) en onbeperkt in de tijd. Winkels kunnen zelf nog beslissen om toch slechts 1 persoon binnen te laten.  

Update 31 juli 2020:

Enkele tips bij heropening kleinhandelszaken/zelfstandigen

Om de heropening van de kleinhandelszaken te begeleiden, heeft de FOD Economie een gids met tips samengesteld om de zelfstandigen en winkeliers te helpen om hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten. De gids bevat de minimale en noodzakelijke preventiemaatregelen voor veilige contacten tussen kleinhandelaars/zelfstandigen, hun personeel en hun klanten. Je vindt deze handige gids onderaan deze pagina bij Downloads terug.

Uitbaters van zaken waarvoor een registratieplicht geldt, kunnen voor de registratie van contactgegevens een voorbeeldformulier gebruiken. Dit formulier vind je ook onderaan bij Downloads terug. 

Als handelaar moet je je klanten informeren over de basisregels die ze in je zaak in acht moeten nemen, minstens met een duidelijk zichtbare affichering. Hiervoor kan je bijgevoegde algemene affiche gebruiken, die je terugvindt onderaan bij Downloads.

Update 11 juli 2020: 

Mond- en neusbescherming zijn verplicht in alle winkels, handelszaken en winkelcentra.  

Update 25 juni 2020: 

Alle onderstaande regels blijven geldig, alleen de regels 'winkel alleen' en 'maximaal 30 minuten' wijzigen vanaf 1 juli. Vanaf dan kan je met personen uit je eigen contactbubbel gaan winkelen en hoef je je niet meer aan de tijdslimiet van 30 minuten te houden.

Update 11 mei 2020:

Sinds maandag 11 mei zijn de winkels en handelszaken open.

Volgende regels zijn/blijven hierbij belangrijk: 

  • één klant per 10m2  - max. 30 minuten (uitzonderingen voor de kleinere winkels < 20m2)
  • winkel lokaal (in je eigen buurt of in de buurt van je werk)
  • vermijd drukke momenten
  • mond- en neusbescherming wordt sterk aangeraden

De Kringwinkels van Den Azalee

Sinds maandag 11 mei zijn ook de Kringwinkels van Den Azalee in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Temse terug open. Heel wat burgers onder ons hielden de voorbije weken grote schoonmaak. Je kan herbruikbare goederen aan de geverspoorten van De Kringwinkels binnenbrengen. Hou hierbij rekening met de strikte coronamaatregelen en verkeersdrukte. Meer info vind je op hun website.

Nachtwinkels

Nachtwinkels mogen openblijven vanaf het gebruikelijk openingsuur tot 22 uur. Consumptie ter plaatse is ook daar verboden.

Verlenging vervaldatum Stekense cadeaubon

Cadeaubonnen die vervallen (zijn) tussen 18 maart en het einde van de coronamaatregelen, kunnen worden gebruikt tot en met 30 september 2020.

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP