Gemeente Stekene

Kapsalons, schoonheidssalons, fitnesscentra en andere contactberoepen

7 maart 2022 - update

Het verplicht dragen van een mondmasker vervalt.

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.

12 februari 2022 - update

De mondmaskerplicht geldt vanaf 19 februari vanaf de leeftijd van 12 jaar.

4 december 2021 - update

Overal waar het dragen van een mondmasker verplicht is, geldt dit vanaf de leeftijd van zes jaar.

17 november 2021 - update

Het mondmasker moet verplicht gedragen worden bij alle medische en niet-medische contactberoepen. De mondmaskerplicht geldt voor iedereen vanaf 10 jaar.

28 oktober 2021 - update

Vanaf 29 oktober 2021 moet het personeel van de fitnesscentra opnieuw verplicht een mondmasker dragen. Vanaf 1 november 2021 is het Covid Safe Ticket voor iedereen vanaf 16 jaar, verplicht in alle fitnesscentra in ons land. 

27 september 2021 - update

Vanaf 1 oktober 2021 blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht bij personeel en klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen.

8 juni 2021 - update

Vanaf 9 juni 2021 heropenen de fitnesscentra met ventilatieprotocollen en het verplicht gebruik van een luchtkwaliteitsmeter op een zichtbare plaats.

Publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines, hammams mogen ook opnieuw openen.

23 april 2021 - update

De niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten mogen op 26 april heropenen onder de verstrengde protocollen.

26 maart 2021 - update

De niet-medische contactberoepen (kapsalons, barbiers, schoonheidssalons, massagesalons, tatoeagesalons,...) moeten vanaf 27 maart 2021 opnieuw sluiten.

Fitnesscentra zijn en blijven gesloten. 

5 maart 2021 - update

Vanaf 8 maart 2021 mogen ook privésauna's terug de deuren openen, maar enkel voor personen van hetzelfde huishouden of je nauw contact, en enkel voor de sauna zelf. Jacuzzi's en stoombaden bijvoorbeeld mogen niet.

Ook kappers aan huis mogen opnieuw opstarten (andere dienstverlening aan huis blijft verboden). Een kapper mag geen andere dienstverlening aan huis aanbieden. 

5 februari 2021 - update

Kappers mogen opnieuw openen op 13 februari, de andere niet-medische contactberoepen, zoals schoonheids- of massagesalons, op 1 maart.

Zeer strikte voorwaarden

De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen, zoals onder andere:

  • wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor reiniging en desinfectie van behandelingsruimte
  • verplichting om te werken op afspraak
  • klanten moeten buiten wachten
  • voorzien van voldoende ventilatie, bv. ramen en deuren open
  • dienstverlening aan huis blijft verboden

23 januari 2021 - update

Perspectief voor niet-medische contactberoepen

In de huidige stand van de epidemie is een heropening van de niet-medische contactberoepen nog niet aangewezen. Een opening is ten vroegste mogelijk vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de epidemiologische situatie verder gunstig evolueert. Het Overlegcomité zal deze situatie op 5 februari evalueren.

30 oktober 2020 - update

Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, worden verboden. Sinds 2 november zijn zij gesloten. 

27 oktober 2020 - update

De zwembaden, fitnesscentra, sauna's en wellnesscentra in Vlaanderen gaan dicht.

8 juni 2020 - update

Kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders zijn sinds 18 mei weer aan de slag. Zij werken verplicht op afspraak, dragen mond- en neusbescherming (ook hun personeel) en moeten de strikte veiligheidsmaatregelen  respecteren en toepassen tussen de klanten door. Ook de klanten (vanaf 12 jaar) zijn verplicht mond- en neusbescherming te dragen. 

Ook massagesalons zijn weer geopend. 

Sport- en fitnesscentra zijn sinds 8 juni opnieuw open, maar onder voorwaarden. 

  • De contactsporten (bv. judo, boksen, voetbal enz.) moeten altijd beperkt blijven tot
    contactloze trainingen, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar onderling.
  • Kleedkamers en douches van sportfaciliteiten zijn nog steeds niet toegankelijk.

Binnen- en buitenzwembaden, sauna's en wellnesscentra zijn weer geopend, maar wellnesscentra mogen jacuzzi's, stoomcabines en hammams enkel privé verhuren, op reservatie en enkel voor personen die tot je nauwe, sociale contacten behoren. Na elk gebruik moeten ze grondig gereinigd worden. Het gebruik van jacuzzi's, stoomcabines en hammams bij je thuis is wel toegelaten.

--> Zie ook Evenementen, activiteiten, sporten en spelen

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP