Gemeente Stekene

Verplaatsingen en reizen

Verplaatsingen

Je kan je in België vrij verplaatsen maar er wordt nog steeds een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel en de solidariteit van elke burger om alle gezondheidsaanbevelingen op te volgen.

 

Reizen en uitstapjes

Oktober 2020

Voorlopig blijven de grenzen open.

Nederland geeft hierbij wel aan om zo min mogelijk te reizen en drukke plekken te vermijden. Voor reizen naar het buitenland blijven de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gelden. Nederland is tot nu toe niet van plan om de grenzen te sluiten en niet-essentiële reizen te verbieden, maar willen wel overmatig grensverkeer een halt toeroepen. 

Nederland paste onlangs zijn reisadvies voor België aan. Geheel België wordt oranje. België paste daarna ook zijn reisadvies aan en voor de Belgen kleurt Nederland volledig rood. Dit betekent dat Nederland en België niet-noodzakelijke reizen van en naar respectievelijk België en Nederland afraadt.

Juni 2020

Sinds 15 juni 2020 is het weer toegelaten om te reizen vanuit en naar België, voor alle landen van de
Europese Unie, van de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Reizen blijft evenwel op eigen risico! 

  • Sinds 15 juni heeft België de beperkingen opgeheven aan de grenzen voor alle verplaatsingen binnen de
    Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Op de weg zijn er sinds 15 juni geen grenscontroles meer. 
  • Wat de externe grenzen van de EU betreft, geeft de Commissie de lidstaten aanbevelingen om op een selectieve manier de toegang van personen tot de EU te beperken.  Het verbod op niet-essentiële reizen buiten de EU, de Shengenzone en het VK blijft van kracht. Momenteel worden deze landen beschouwd als rode zones. 

Ben je van plan om een reis naar het buitenland te maken?

Raadpleeg dan eerst het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dit wordt continu up-to-date gehouden.  
Meer info vind je ook via travelersonline.be.

De FOD Buitenlandse Zaken werkt op zijn website met kleurencodes om aan te geven of reizen naar een bepaald land of bepaalde zone mogelijk is.

  • Rood: voor deze landen/zones geldt een reisverbod omwille van de ongunstige epidemiologische situatie OF omdat het land in kwestie geen Belgen toelaat op het grondgebied. 
  • Oranje: het is mogelijk om naar deze landen/zones te reizen, maar wordt sterk afgeraden omwille van de ongunstige epidemiologische situatie OF omdat het land van bestemming restricties voor toeristen oplegt, zoals een verplichte Covid-test of quarantaine bij aankomst in het land. 
  • Groen: reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing. 

Op de website https://reopen.europa.eu/nl/ vind je real-time informatie over de maatregelen in het land van bestemming. Je komt er bijvoorbeeld te weten of je bij aankomst in een verplichte quarantaine moet.

De luchthavens zijn nog steeds open, het aantal vluchten zal weer toenemen. Sinds 11 mei zijn mond- en neusbescherming ook verplicht in de luchthavens. 

Andere luchtvaartactiviteiten: meer info via website van FOD Mobiliteit.

Een geliefde in het buitenland?

Heb je een relatie met iemand uit het buitenland? Dan mag je nu weer op bezoek gaan, maar de geldende quarantaine- en testverplichtingen blijven van toepassing. 

Jeugd(bewegings)kampen tijden de zomer

Zomerkampen mogen georganiseerd worden tot maximum 150km van de Belgische
grenzen onder voorbehoud dat het gastland dit niet verbiedt.

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP