Gemeente Stekene

Vaccinatiestrategie

Update 27 augustus 2021: Bijkomende inspanningen voor volledige vaccinatie

Volledige vaccinatie blijft het belangrijkste antwoord op de epidemiologische evolutie. 
Om de viruscirculatie en de ziekenhuisbelasting te verminderen, moet in alle gemeenten van het land de minimumgrens bereikt worden van een volledige vaccinatiegraad van 70%, als tussenstap naar een volledige vaccinatie van de bevolking. 


Er wordt de mogelijkheid gegeven aan de deelstaten met gemeenten waar de epidemiologische of vaccinatie-situatie het vraagt, om het Covid Safe Ticket te voorzien voor andere activiteiten dan evenementen.


Wanneer word ik gevaccineerd?

De volgorde van vaccineren vind je op laatjevaccineren.be: klik hier.

Waarom vaccineren?

#ikdoehetvoor

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten!

Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden! Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar.

Eerste hulp bij vaccinatietwijfel

Blijf je twijfelen? Geen nood! Via de website www.laatjevaccineren.be vind je alle info en kan je je rustig informeren: klik hier.

#laatjevaccineren

Wat na mijn vaccinatie?

Het duurt tot drie weken na het toedienen van de dosis vooraleer het vaccin je voldoende beschermt. Tijdens deze periode kan je besmet raken, ernstig ziek worden of andere personen besmetten. We adviseren je om de gedragsregels te blijven volgen: draag een mondmasker en respecteer de 1,5 meter-regel.

Vaccinatiecertificaat

Vanaf 1 juli 2021 kan je binnen Europa gebruik maken van je persoonlijke vaccinatiecertificaat. Via dit certificaat kan je je corona-vaccinatiestatus aantonen en kan je weer iets makkelijker reizen binnen Europa.

Je vaccinatiecertificaat aanvragen 

  1. Je vaccinatiecertificaat is beschikbaar vanaf 48 uur na je vaccinatie. Soms kan het iets langer duren (tot een week), afhankelijk van het moment dat het vaccinatiecentrum je gegevens invoert in de centrale vaccinatiedatabank.
  2. Vanaf dan kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.beMijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe

Een papieren versie aanvragen

Je kan een papieren versie van je vaccinatiecertificaat aanvragen met je rijksregisternummer via een helpdesk van de Vlaamse overheid, T 078 78 78 50 (bereikbaar van 9 tot 19 uur op weekdagen). Je ontvangt het certificaat enkele dagen later per post.

Vaccinatiecentrum in Gemeenschapscentrum (GC) De Route

Alle inwoners van Stekene en Sint-Gillis-Waas kunnen zich sinds maart laten vaccineren in GC De Route, Stationstraat 201, 9170 Sint-Gillis-Waas. 

Veelgestelde vragen: zie onderaan bij A tot Z

Praktisch

Elke inwoner ontvangt een persoonlijke uitnodiging per brief of digitaal om zich te laten vaccineren. In deze uitnodiging staat een unieke code om je online te registreren. Je kan dag en uur van vaccinatie nog wijzigen, maar niet de locatie (vaccinatie vindt plaats in GC De Route). 

Virtuele rondleiding door het vaccinatiecentrum en de vervoersmogelijkheden er naartoe: zie onderaan bij A tot Z.

QVAX-reservelijst

Via qvax.be kan je je inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie. Laat weten wanneer je beschikbaar bent. Als je opgeroepen wordt, moet je wel snel naar het vaccinatiecentrum komen.
 
Inschrijven op de QVAX-lijst: klik hier.
Veel gestelde vragen over QVAX: klik hier.
 

Vaccinatie bij jongeren

Ben je jongere? Dan moet je langer wachten om gevaccineerd te worden omdat de overheid de uitnodigingen verzendt volgens leeftijd. Je kan je natuurlijk ook registreren op de QVAX-lijst en dan krijg je misschien wel vroeger je uitnodiging (zie uitleg hierboven). 

Meer info

  • vanaf 16 jaar kan je je registreren voor een Pfizer vaccin
  • vanaf 18 jaar kan je je registreren en aangeven of je ook met Johnson & Johnson gevaccineerd wil worden - je krijgt het vaccin dat op dat moment beschikbaar is

Vaccinatie met Johnson & Johnson

Je krijgt het Johnson & Johnson vaccin vanaf 41 jaar. Wie jonger is, kan zich ook laten vaccineren met Johnson & Johnson. Dat kan enkel via QVAX, voor wie nog geen uitnodiging kreeg. Je moet dan aanduiden dat je met dit vaccin ingeënt wil worden. Met dit vaccin heb je maar één vaccinatiebeurt nodig.

Vaccinaties 12- tot 15-jarigen

Kinderen tussen de 12 en 15 jaar krijgen de komende weken een uitnodiging per post op hun domicilieadres voor een vaccinatie met Pfizer, momenteel het enige vaccin dat al is goedgekeurd voor de vaccinatie van minderjarigen.

De uitnodigingen verlopen op dezelfde manier als bij de 16- en 17-jarigen.

De 12- tot 15-jarigen hebben wel de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Ouders (of de wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden naar het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven. Meer info (en de toestemmingsbrieven) vind je hier. 

Je vindt de toestemmingsbrief ook onderaan bij Downloads.

Alle nieuwe uitnodigingen (dus ook voor 16+ en volwassenen) voor een vaccinatie met Pfizer worden nu ook verstuurd met een interval van 21 dagen tussen de eerste en de tweede dosis. Daarvoor was dat nog 35 dagen. Voor alle reeds geplande vaccinaties met Pfizer blijft de tweede dosis behouden op 35 dagen na de eerste dosis.

Algemene info over vaccinaties?

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP