Gemeente Stekene

Vaccinatiestrategie

Update 18 mei 2022:
Vervallen certificaten

Na 365 dagen vervalt de geldigheid van je coronacertificaat. Daarna moet je je certificaat laten vernieuwen. Dit is niet mogelijk door het certificaat gewoon opnieuw te printen of te downloaden, maar je moet hiervoor contact opnemen met het callcenter (T 078 78 78 50) om een 'refresh' te doen.

Controleer je vaccinatiecertificaten voor je op reis vertrekt!

Sommige landen vragen dat je van elke toegediende prik een vaccinatiecertificaat kan voorleggen bij aankomst. Kijk voor je vertrek dus zeker na of al je vaccinatiecertificaten beschikbaar zijn

 • op mijngezondheid.be
 • in de Covid Safe app, via de knop 'Controleer op nieuwe certificaten

Vind je niet al je certificaten terug, dan is de digitale handtekening van je certificaten vervallen. Neem in dat geval contact op met de helpdesk op T 078 78 78 50 (elke werkdag tussen 9 en 19 uur) en vraag om je certificaten te vernieuwen.

Nadat de dienst je certificaten heeft vernieuwd, zijn ze opnieuw allemaal beschikbaar om te downloaden. 

 
Update 7 maart 2022:

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in het vaccinatiecentrum, voor iedere 12-plusser. 

 
Update 28 februari 2022:
Vaccinatiecentrum Sint-Gillis-Waas/Stekene sluit op 30 maart 2022
 
Het vaccinatiecentrum De Koon sluit op woensdagnamiddag 30 maart 2022 de deuren. Daarna kunnen onze inwoners (Stekenaars en inwoners van SInt-Gillis-Waas) niet meer terecht in het vaccinatiecentrum in Sint-Gillis-Waas. 
 
 • Wil of moet je toch nog één of twee prikken krijgen, dan neem je best zo snel mogelijk contact op met het callcenter op T 03 202 80 80, zodat we een afspraak kunnen inplannen voor jou.
 • Enkel op die manier kunnen wij snel nog prikken inplannen. 
Het callcenter blijft één dag langer open, tot en met 31 maart 2022.
Vanaf april krijg je via het antwoordapparaat een melding dat het callcenter van Stekene/SInt-Gillis-Waas gesloten is en hoor je ook waar je nog terecht kan als je nog wil gevaccineerd worden. 
 

Covid Safe Ticket (CST)

Heb je een tweede vaccin of boosterprik gekregen? Vergeet dan niet je CST-app op je smartphone te vernieuwen of een nieuw CST op papier aan te vragen. 

 
Update 21 februari 2022:
Al wie de eerste keer gevaccineerd is met het Johnson & Johnson-vaccin en ook al een boosterprik kreeg (met J&J of een mRNA-vaccin), kan 3 maanden na die booster, een tweede boosterprik aanvragen.
Neem hiervoor contact op met het callcenter via T 03 202 80 80.
 
 
Update 7 februari 2022:
Boosterprik 12-17 jaar: meld je aan

De Vlaamse regering heeft beslist om een boostervaccin (Pfizer) aan te bieden aan jongeren van 12 tot 17 jaar. Omdat dit een Vlaamse beslissing is en de vaccinatie-uitnodigingen federale bevoegdheid zijn, ontvang je hiervoor geen uitnodiging. Je kan je wel vrijwillig aanmelden.

We willen hier als vaccinatiecentrum zo snel mogelijk aan de slag gaan. Daarom hebben we enkele data gereserveerd voor deze prikken.

 • Vrijdag 11 februari van 17 tot 21 uur
 • Zondag 13 februari van 9 tot 18 uur
 • Woensdag 16 februari van 14 tot 18 uur

Meld je online aan OF Meld je telefonisch aan

Alle jongeren van 12 tot 17 jaar kunnen nog voor de krokusvakantie gevaccineerd worden, als zij dat wensen.

 • Als je online een afspraak maakt, word je ingeboekt op het uur dat je hebt doorgegeven. Dit is een richtuur. Je ontvangt een e-mail van je reservatie met meer info en het exacte uur. 
 • Je vorige vaccinatie was minstens 4 maanden geleden.
Identiteitskaart en verplicht formulier
 • Breng zeker je identiteitskaart mee.
 • Breng het verplicht formulier (informed consent) mee. Dat formulier moet ondertekend zijn door één van je ouders (of voogd). Ook als je ouders je begeleiden naar het vaccinatiecentrum, moet je ALTIJD de toestemmingsbrief meebrengen. 
 • Zonder dit (ondertekend) formulier kan je niet gevaccineerd worden.
 • De aanwezigheid van de ouders in het vaccinatiecentrum is niet verplicht. 
 
Update 28 januari 2022:
Geldigheid vaccinatiecertificaat vanaf 1 maart

Een herhalingsdosis (booster) is een belangrijke bescherming tegen het virus. Daarom beslist het Overlegcomité om vanaf 1 maart de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug te brengen van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd. 

Dat betekent dat wie zich voor 1 oktober 2021 liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) voor 1 maart 2022 een boostershot moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.

Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht. 

Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

 
Update 21 januari 2022:

De meest recente info over vaccineren (van volwassenen, maar ook van kinderen), vind je steeds terug op www.laatjevaccineren.be

Onderaan bij de Downloads vind je ook het advies van het kinderartsenteam van VITAZ (nieuwe naam AZ Nikolaas + AZ Lokeren).

 
Update 10 januari 2022:
Samen kunnen we corona onder controle krijgen. Door iedereen te vaccineren. Ook jonge kinderen. Zo kan het virus zich minder en moeilijker verspreiden. Door je kind te laten vaccineren, wordt het beschermd tegen COVID-19 én raakt het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord.
Laat je kind dus vaccineren. Want beter beschermd, da’s samen blijven leren, sporten en spelen!
 
We verstuurden deze week alle 2888 uitnodigingen voor de 5- tot 11-jarigen.
 
Deze vaccinaties met een aangepaste dosis van Pfizer-vaccin, vinden plaats in ons vaccinatiecentrum op:
 • woensdag 19 januari 2022 van 14 tot 18 uur (terugkomdag 9 februari)
 • zaterdag 22 januari 2022 van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur (terugkomdag 12 februari)
 • zaterdag 29 januari 2022 van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur (terugkomdag 19 februari)
Belangrijk:
 
Enkel kinderen krijgen een prik op die dagen. We richten het vaccinatiecentrum dan kindvriendelijk in.
 
Ouders kiezen zelf wanneer ze hun kind laten vaccineren. Ouders moeten wel op voorhand een tijdslot reserveren, via de vaccinatiecode op je brief.
 
Kan een ouder het kind niet vergezellen, dan moeten ze een toestemmingsbrief (zie ook onderaan de pagina bij Downloads) meegeven aan de begeleider van het kind. Die kan je downloaden via laatjevaccineren.be. Vergeet de Kids-ID (of een klevertje van de mutualiteit) en de uitnodigingsbrief niet.
 
Het vaccinatiecertificaat kan nadien opgevraagd worden via het account van de ouders. 
 
Twijfel je om je kinderen te laten vaccineren? Bespreek je vragen met je huisarts of apotheker, of lees meer info op www.laatjevaccineren.be
 
Update 4 januari 2022:

Met de boostervaccinatie (derde prik) blijf je zo goed mogelijk beschermd tegen corona. Daarom krijgt iedereen een uitnodiging voor een bijkomende vaccinatie.

Wanneer krijg je je derde vaccin?
Wanneer je juist gevaccineerd wordt, hangt af van de datum van je laatste prik. De minimum vereiste tijd tussen de basis- en de boostervaccinatie is:

 • Johnson & Johnson: minstens 2 maanden
 • AstraZenica: minstens 4 maanden
 • Moderna: minstens 6 maanden
 • Pfizer: minstens 6 maanden

Welk vaccin krijg ik?
De boostervaccinatie gebeurt altijd met een zogenaamd mRNA-vaccin. De derde prik is daarom steeds een Pfizer-vaccin. Ook als je vorige keer een ander vaccin kreeg.

In welk vaccinatiecentrum kunnen Stekenaars terecht?
Het vaccinatiecentrum is verhuisd naar ’t Paviljoen in woonzorgcentrum De Kroon, Zwanenhoekstraat 3 in Sint-Gillis-Waas. Klik hier voor een gedetailleerd plannetje van de parkeerzones. Ter plekke is er ook signalisatie voorzien.

Nog niet gevaccineerd?
Ook als je nog geen eerste of tweede prik ontvangen hebt, kan je terecht in het vaccinatiecentrum. Bel naar 03 202 80 80 en maak een afspraak! Twijfel je nog? Neem een kijkje online of bespreek het met je huisarts.

Mijn kind wordt binnenkort 12. Wanneer valt een uitnodiging in de bus?
Enkele weken nadat je zoon of dochter 12 jaar wordt, zal je kind een uitnodiging per brief ontvangen. Let op! Vanaf de 12e verjaardag, gelden ook voor je kind de regels van het Covid Safe Ticket en het Europees Coronacertificaat.

Kan ik me op de wachtlijst zetten?
Je kan je ook nu inschrijven op de wachtlijst van QVAX, via www.qvax.be. De uitnodigingen houden rekening met een dalende leeftijd (van oud naar jong) en de tijd tussen je vorige en deze prik. Kom je in aanmerking? Dan krijg je een sms en e-mail met de vraag om snel te reageren.

 
Update 26 november 2021:

Maandag 29 november 2021 start het vaccinatiecentrum opnieuw op in 't Paviljoen in woonzorgcentrum De Kroon (Zwanenhoekstraat 3) in Sint-Gillis-Waas. Er wordt tot en met 21 december zes dagen per week gevaccineerd.

Rond het vaccinatiecentrum is bewegwijzering voorzien en een LED-scherm aan de inkom. Er zijn vier parkeerzones op de site. Deze staan ook aangeduid met borden. Klik hier voor een gedetailleerd plannetje van de parkeerzones. Volg daarna de bordjes 'te voet naar het vaccinatiecentrum'. Kom je met de fiets, de bus, of een andere vervoerswijze? Ook daarover vind je hier meer informatie.

De volgorde van vaccineren die ons werd opgelegd is: 85-plussers, mensen met onderliggende aandoeningen, 65-plussers, zorgverstrekkers, boostervaccin na Johnson & Johnson vaccinatie, boostervaccin na Astra Zenica vaccinatie. Ook de nieuwe 12-jarigen krijgen een uitnodiging.

Vanaf januari wordt de hele bevolking uitgenodigd voor een derde prik.


Waarom vaccineren?

#ikdoehetvoor

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten! Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden! Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar.

Eerste hulp bij vaccinatietwijfel

Blijf je twijfelen? Geen nood! Via de website www.laatjevaccineren.be vind je alle info en kan je je rustig informeren: klik hier. #laatjevaccineren

Wat na mijn vaccinatie?

Het duurt tot drie weken na het toedienen van de dosis vooraleer het vaccin je voldoende beschermt. Tijdens deze periode kan je besmet raken, ernstig ziek worden of andere personen besmetten. We adviseren je om de gedragsregels te blijven volgen: draag een mondmasker waar nodig en waar het verplicht is, respecteer toch nog steeds de 1,5 meter-regel en was regelmatig je handen. 

Vaccinatiecertificaat

Sinds 1 juli 2021 kan je binnen Europa gebruik maken van je persoonlijke vaccinatiecertificaat. Via dit certificaat kan je je corona-vaccinatiestatus aantonen en kan je weer iets makkelijker reizen binnen Europa.

Je vaccinatiecertificaat aanvragen 

 1. Je vaccinatiecertificaat is beschikbaar vanaf 48 uur na je vaccinatie. Soms kan het iets langer duren (tot een week), afhankelijk van het moment dat het vaccinatiecentrum je gegevens invoert in de centrale vaccinatiedatabank.
 2. Vanaf dan kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.beMijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe

Een papieren versie aanvragen

Je kan  een papieren versie van je vaccinatiecertificaat aanvragen met je rijksregisternummer via een helpdesk van de Vlaamse overheid, T 078 78 78 50 (bereikbaar van 9 tot 19 uur op weekdagen). Je ontvangt het certificaat enkele dagen later per post.

Algemene info over vaccinaties?

 • Bel de infolijn 1700
 • Check de website www.laatjevaccineren.be
 • Vragen over jouw vaccinatie in 't Paviljoen? Contacteer ons Callcenter via T 03 202 80 80
 • Vragen over het Covid Safe Ticket (CST)? T 078 78 78 50 
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP