Gemeente Stekene

Beleef Boudelo, de verdwenen abdij

In de kijker

Met een educatief-interactieve tentoonstelling brengen we de abdij van weleer, anno 2024 terug tot leven in vier archeologische schatkamers. Beleef de rijke geschiedenis van Boudelo in de kerken van Stekene, Klein-Sinaai en Kemzeke en bij heemkundige kring d'Euzie. Haal vanaf 15 juni 2024 je fiets van stal en kom op ontdekking!

Je kan je gratis brochure met fietsroute ophalen bij het infopunt Toerisme, Dorpsstraat 3.

De abdij van Boudelo
Begin 13de eeuw stichtte een Gentse monnikengemeenschap de cisterciënzerabdij van Boudelo op de grens van het huidige Klein-Sinaai met Sinaai (Sint-Niklaas) en Moerbeke. De abdij werd helaas in 1578 door opstandige Gentse geuzen vernietigd, maar dankzij archeologische opgravingen kunnen we haar geschiedenis goed in kaart brengen. De allereerste stukjes van die puzzel werden gelegd door amateurarcheoloog Alfons De Belie. 
Educatief-interactieve tentoonstelling 
Dankzij een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen, doet de gemeente de verdwenen abdij uit haar as herrijzen. Een leuke fietstocht brengt je langs historische landschappen en monumenten, zoals de archeologische site Boudelo en de Fondatie Boudelo in Klein-Sinaai, de tiendenschuur in Moerbeke, de refuge in Hulst en de kerken van Klein-Sinaai, Stekene en Kemzeke.

De fietstocht wordt een reis door tijd en ruimte, waarbij beleving centraal staat. Op verschillende locaties kunnen verhalen over de Boudelo-abdij beluisterd en bekeken worden. Zo kijken we niet alleen in de ziel van deze monniken, maar belichten we ook het verhaal en de rol van abdijen in de middeleeuwen.

Een selectie van archeologische vondsten, zoals originele bouwmaterialen, tafelgerei, ... en (kopieën van) schenkingsaktes van gronden, liggen tentoongesteld in drie kerken van Stekene, die zo fungeren als archeologische schatkamers. En ook het verhaal van de opgravingen
ontbreekt niet. Speciaal voor dit project wordt zelfs een maquette van de abdij in Legoblokjes gebouwd, een samenwerking met een professionele Lego Master.

De Boudelo-abdij drukte haar stempel als één van de spirituele en economische motors in het ganse middeleeuwse Waasland. Daarom betrekt Stekene Erfpunt en zijn Wase buurgemeenten Moerbeke, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas, en gemeente Hulst over de grens, bij dit erfgoedproject. Ook binnen de gemeente werken we samen met een heleboel partners, zoals het Genootschap van Boudelo en heemkundige kring d'Euzie.

Archeologische schatkamers en openingsuren
  • Heilig Kruiskerk Stekene: alle dagen vrij toegankelijk tussen 10 en 17 uur
  • Sint-Jacobskerk Kemzeke: alle dagen vrij toegankelijk tussen 10 en 18 uur
  • Kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Klein-Sinaai: tussen 1 april en 1 oktober: elke zondag vrij toegankelijk tussen 14 en 17 uur of op afspraak via telefoonnummer 0494 49 90 48.
  • Heemkundige Kring d'Euzie (Spoorwegwegel 1): donderdag open tussen 13.30 en 17 uur, zondag open tussen 10 en 12 uur, of op afspraak via telefoonnummer 03 779 97 23

De fietsroute met de drie verschillende fietslussen kan je altijd fietsen.

Meer lezen?

In de editie mei-juni 2024 van het infomagazine Uitstekend verscheen een dossier over dit project. Je kan het artikel hier nalezen.

Fietsen maar!

Je kan je gratis brochure met fietsroute ophalen bij het infopunt Toerisme, Dorpsstraat 3. Maar hieronder kan je het plan met de verschillende fietslussen ook downloaden, net als de GPX-bestanden per fietslus. Open de website gpx.studio en “laad GPX”. Zo kan je de 3 lussen laden op je smartphone of tablet en ben je meteen vertrekkensklaar!

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP