Gemeente Stekene

Hoe werkt het schepencollege?

Het college van burgemeester en schepenen staat in voor het dagelijks bestuur van de gemeente. Het bereidt de beslissingen voor, die daarna door de gemeenteraad goedgekeurd moeten worden. Zodra die goedkeuring er is, moeten de schepenen die beslissingen ook uitvoeren. Daarom is het schepencollege de uitvoerende macht van een gemeente.

Het college beslist collegiaal. Een schepen heeft geen persoonlijke bevoegdheid en kan dus nooit zelfstandig beslissen. Om efficiënt te kunnen werken, worden de zaken waarover het college bij meerderheid zal stemmen wel verdeeld over de schepenen.

De schepenen worden aangesteld op de eerste gemeenteraad van het nieuwe gemeentebestuur. De raad bepaalt op dat moment ook een rangorde bij de schepenen. Die bepaalt wie de burgemeester vervangt wanneer die afwezig is.

Het mandaat van de burgemeester en schepenen duurt in principe zes jaar, tenzij een kortere periode is vastgelegd in de voordrachtsakte.

In Stekene bestaat het college uit de burgemeester en vijf schepenen. Ook de algemeen directeur is, als vertegenwoordiger van de gemeenteambtenaren, lid van het college.

Het schepencollege vergadert elke maandag. Die vergaderingen zijn niet openbaar en kan je dus niet bijwonen.

Wil je de burgemeester of een schepen spreken, dan kan je best een afspraak maken.

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP