Gemeente Stekene

Afbouw van exclusief nachttarief - steunmaatregelen

Het ‘exclusief nachttarief’ wordt geleidelijk afgebouwd. Maar sinds 2021 zijn er voor wie aangesloten is op het elektriciteitsnet met uitsluitend nachttarief verhoogde premies voor energiebesparende investeringen.

Het uitsluitend nachttarief werd 40 jaar geleden ingevoerd om gezinnen aan te zetten om het nachtelijke productieoverschot van de kerncentrales weg te werken door hun accumulatieverwarming en boiler ‘s nachts op te warmen via een aparte meter.

Tot eind vorig jaar kregen deze gezinnen hiervoor een aanzienlijke korting op hun distributienettarief. Dat voordeel wordt door de VREG tegen 2028 geleidelijk afgebouwd.

 

Extra steunmaatregelen

De geleidelijke afbouw van het ‘exclusief nachttarief’ leidt tot verhoogde kosten. De Vlaamse overheid wil daarom steun bieden om je woning en het sanitair water anders te verwarmen en/of tegelijk je woning extra te isoleren.

Voor huishouden met exclusief nachttarief zijn er daarom onderstaande steunmaatregelen.

 

Meer info?

Meer informatie over de steunmaatregelen voor personen en gezinnen met uitsluitend nachttarief vind je op www.energiesparen.be/steunmaatregelen-uitsluitend-nachttarief.

Fluvius kadert in een blog de meest gestelde vragen rond het verdwijnen van het uitsluitend nachttarief. Je kan de blog raadplegen op www.fluvius.be/nl/blog/meters-en-meterstanden/exclusief-nachttarief.

Het uitsluitend nachttarief is niet hetzelfde als het ‘tweevoudig uurtarief’ – ook wel dag/nachttarief genoemd. Het tweevoudig uurtarief werd ook afgeschaft op 1 juli 2022.
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP