Gemeente Stekene

Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen.

Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) zullen vanaf 2023 verplicht worden om binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht, ...) de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.

Indien het label niet tijdig behaald wordt, kan een administratieve geldboete opgelegd worden van 500 euro tot 200 000 euro. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.

Label D is een eerste tussenstap: Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050. Het langetermijnpad werd vastgelegd met verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045.

 
Financiële steunmaatregelen

Er zijn heel wat maatregelen om je financieel te steunen bij de renovatie: Mijn VerbouwPremie, Mijn VerbouwLening, het renteloos renovatiekrediet, EPC-labelpremie, premies bij netbeheerder Fluvius, collectieve renovatieprojecten, huur- en isolatiepremie,…

Weet je niet waar je moet beginnen bij het renoveren? Schrijf je dan in voor een gratis renovatieadvies aan huis via www.bouwwijs.be!

Ook bij de gemeente kan je terecht voor een aantal premies indien je je woning energiezuiniger maakt.

Meer info kan je terugvinden op de website van Vlaanderen, of neem contact op met het energiehuis Woonwijzer Waasland via T 03 500 47 40.

 
Renoveren zonder zorgen? Laat je gratis begeleiden!

Zie jij de noodzaak in om jouw woning energiezuiniger te renoveren maar weet je niet goed waar te beginnen? Of zie je op tegen alles wat daarbij komt kijken?

Bij Woonwijzer Waasland kunnen zowel huurders als verhuurders terecht voor onafhankelijk, gratis renovatieadvies en -begeleiding.

Interesse? Klik dan hier voor meer info.

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP