Gemeente Stekene

Bestrijding Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, een extreem invasieve soort, kent een enorme toename en vormt zo een gevaar voor de biodiversiteit, leefomgeving, fruitteelt, imkerij en economie. Controleer dus goed je tuin en woning en maak een melding op vespawatch.be als je een nest ontdekt om dit te laten verwijderen.
 
De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen. De invasieve, exotische wesp jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Naast honingbijen vallen ze ook andere inheemse bestuivers aan. Doordat bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect dus ook een bedreiging voor de biodiversiteit.

De Europese hoornaar is een inheemse soort en vormt geen bedreiging. Het is dus belangrijk om goed het verschil te (her)kennen. Op de afbeelding zie je dat de Europese hoornaar een geler achterlijf heeft en nog iets groter is dan een Aziatische hoornaar. 

 
Controleer je woning en tuin
Controleer je tuinhuis, garage, zolder, dakranden, speelhuisje, vogelkasten, ... op aanwezigheid van een beginnend nest. Dit is lichtbruin van kleur, heeft de grootte van een tennisbal en hangt meestal iets hoger dan drie meter. 
 
Denk je dat je een nest hebt gevonden?

  • Neem dan contact op met de brandweer als de situatie niet veilig is en het nest zich te dichtbij je bewoonde ruimten bevindt. Meld het nest altijd via vespawatch.be

  • Bevindt het nest zich op een veilige afstand of op een plaats waar je zelf niet veel komt? Dan hoef je enkel een melding te maken via de website van Vespawatch en dan komt RATO vzw het nest gratis verwijderen. 
 
Wat met bijen en wespen?
Last van bijen? Bel een imker!
 
Last van wespen op een hinderlijke plaats? Neem contact op met de brandweer via het e-loket wespen, niet via Vespawatch. De brandweer komt zo snel mogelijk de wespen verwijderen.
 
Ook de Aziatische hoornaars waarvan je hinder ondervindt (bij gevaarlijke, levensbedreigende situaties aan bv; scholen, speelpleinen, huizen,...), worden door de brandweer bestreden. De brandweer maakt dan ook zelf nog melding op Vespawatch.
 
 
Geen hinder? Dan verwijdert de brandweer de nesten niet. De niet-hinderlijke nesten van Aziatische hoornaars kan je laten verwijderen door Vespawach.
op 29 april 2024
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP