Gemeente Stekene

MyBike: een centraal fietsregister in de strijd tegen fietsdiefstallen

Steeds meer Belgen gebruiken de fiets voor hun dagdagelijkse verplaatsingen, maar tegelijkertijd komen fietsdiefstallen ook vaker voor. De federale regering start daarom met MyBike, een centraal fietsregister om diefstallen doeltreffender tegen te gaan.
MyBike, het gloednieuwe fietsregistratieplatform

Mybike is een centraal fietsregistratieplatform. Dankzij dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker om zo het risico op diefstal en heling te verkleinen en de fiets sneller terug te vinden. 

  • Je vraagt een gratis sticker aan die je op het frame van je fiets aanbrengt en die niet kan worden verwijderd. Die sticker bevat een unieke code.
  • In het register kan je als eigenaar van de fiets veilig inloggen, alle gegevens over je fiets opslaan en ook diefstal melden.
  • Bij de aankoop van een tweedehandsfiets kan de potentiële koper de code op de fiets scannen en nagaan of die gestolen is. Als een fiets gestolen of verloren is, kunnen de bevoegde instanties de eigenaar makkelijk opsporen.  
Hoe werkt het?
Je sticker bestellen

Zodra je fiets op MyBike geregistreerd is, moet je enkel nog een sticker bestellen en die op je fiets kleven om hem te identificeren. Door de MyBike-sticker in combinatie met een goed fietsslot verklein je het risico op diefstal en heling aanzienlijk. 

  1. Nadat je fiets geregistreerd is op de website, bestel je met één muisklik je sticker. 
  2. Binnen enkele dagen ontvang je per post jouw sticker. 
  3. Zodra je de sticker ontvangen hebt, kleef je hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek op het fietskader als de bouw van je fiets het niet toelaat. Zorg ervoor dat de plek waar de sticker komt schoon is vooraleer je de sticker kleeft. 

Een uniek identificatienummer en een QR-code 

De sticker bevat een uniek identificatienummer en QR-code. Hiermee kan elke potentiële koper, wijkagent of ongeacht wie gemakkelijk nagaan of een fiets als gestolen is opgegeven. Dat kan zowel door de QR-code op de sticker te scannen als door het unieke identificatienummer in te voeren op deze website. 

Meer dan een simpele sticker! 

De sticker kan op het fietskader worden aangebracht zonder risico op beschadiging van het kader. De sticker is bijzonder moeilijk te verwijderen en UV- en weersbestendig dankzij het materiaal waaruit hij vervaardigd is en de behandeling die hij onderging. Je fiets registreren

De website maakt het mogelijk om je fiets te registreren. Je persoonsgegevens worden zo verbonden met je fiets. Je fiets krijgt een uniek identificatienummer en je kan zelf specificaties, foto’s en aankoopbewijzen toevoegen.

Bij diefstal kan je door middel van een identificatiefiche een correcte aangifte doen bij de politie en de fiets als gestolen aangeven op de website. Wanneer je fiets teruggevonden wordt, kunnen onze partners in de strijd tegen fietsdiefstal jou contacteren. De politie kan ook op elk moment de historiek van de fiets nagaan.

Je kan je fiets steeds doorverkopen en dit registreren. 

op 29 april 2024
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP